ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ / WINE FOR BEGINNERS

Το κρασί είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από τη ζύμωση σταφυλιών, κυρίως από μια συγκεκριμένη ποικιλία αμπέλου που ονομάζεται Vitis vinifera. Στην Ιαπωνία, το κρασί αναφέρεται επίσης στο προϊόν της ζύμωσης άλλων καρπών (π.χ. μήλο ή ρόδι) ή δημητριακών (π.χ. ρύζι). Λόγω μιας φυσικής χημικής αντίδρασης, η μαγιά καταναλώνει τα σάκχαρα των σταφυλιών και τα μετατρέπει σε αιθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα, χωρίς την προσθήκη πρόσθετων σακχάρων, οξέων, ενζύμων, νερού, ή άλλων θρεπτικών συστατικών. Διαφορετικές ποικιλίες των σταφυλιών και διαφορετικά στελέχη ζυμών παράγουν διαφορετικά είδη του κρασιού. Μαζί με την ανθρώπινη παρέμβαση στη συνολική διαδικασία, οι διαφορές αυτές προκύπτουν από τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της βιοχημικής ανάπτυξης των σταφυλιών, των αντιδράσεων που εμπλέκονται στο στάδιο της ζύμωσης, του terroir (τα ειδικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο κλίμα, τη γενετική των φυτών, τη γεωγραφία και γεωλογία, όπως ο τύπος και η χημεία του εδάφους) και της ονομασίας (η νομικά καθορισμένη και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό όπου καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια για το κρασί).

DSC_0022'

Ιστορία
Το κρασί παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και κυρίως για την αντι-τοξική του δράση. Τα πρώτα στοιχεία (8000 ετών βάζα) κρασιού βρέθηκαν στη Γεωργία, ενώ ίχνη του κρασιού έχουν βρεθεί επίσης στο Ιράν και την Αρμενία. Το κρασί έφτασε στα Βαλκάνια το 4500 π.Χ. και εκ τότε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γαστρονομίας στην αρχαία Ελλάδα, τη Θράκη και τη Ρώμη.

Ποικιλίες σταφυλιών

Το κρασί γίνεται συνήθως από μία ή περισσότερες ποικιλίες του Ευρωπαϊκού είδους Vitis vinifera, όπως οι εξής: Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Pinot Noir. Όταν μία από αυτές τις ποικιλίες χρησιμοποιείται ως το κυρίαρχο σταφύλι (τουλάχιστον 75% έως 85%), το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί «μονοποικιλιακό» σε αντιδιαστολή με ένα «πολυποικιλιακό» κρασί που είναι στην ουσία μίγμα ή χαρμάνι όπως συνηθίζεται να αναφέρεται. Τα τελευταία κρασιά δεν θεωρούνται κατώτερα από τα «μονοποικιλιακά» κρασιά, αλλά περισσότερο αναφέρονται σε ένα διαφορετικό στυλ της οινοποίησης και φυσικά γεύσης (η διαφορά είναι ότι μία ποικιλία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ένα χαρμάνι).

Ποικιλίες κρασιού

Το κρασί κατηγοριοποιείται ανάλογα με το χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει κάθε φορά. Κρίνοντας λοιπόν με βάση τα πολλά χαρακτηριστικά τους τα κρασιά διαχωρίζονται σε:

Χρώμα: λευκό, ροζέ, κόκκινο

Άρωμα: αρωματικά (π.χ. Μοσχάτα και Gewürztraminer) και μη αρωματικά

Γλυκύτητα: Ξηρό, ημι-ξηρό και γλυκό ή επιδόρπιο

Περιεκτικότητα σε CO2: αφρώδη και μη αφρώδη

Παρακάτω, και ανά ποικιλία, παρατίθενται μερικά παραδείγματα των ποικιλιών αμπέλου από τις οποίες γίνεται το κρασί:

Κόκκινα κρασιά: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah

Λευκά κρασιά: Chardonnay, Gewürztraminer, Sauvignon blanc, Riesling, Muscat

Το κόκκινο κρασί παράγεται από ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών με την προϋπόθεση ότι τα στερεά τους μέρη συμμετέχουν στη διαδικασία της ζύμωσης.

Το λευκό κρασί μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε ποικιλία εφόσον τα στερεά μέρη των σταφυλιών διαχωρίζονται και δε συμμετέχουν στη διαδικασία της ζύμωσης.

Το ροζέ κρασί παράγεται όπως το κόκκινο, με τη διαφορά ότι τα στερεά μέρη των σταφυλιών, παραμένουν στη διαδικασία της ζύμωσης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μικρότερο από μια μέρα.

Επιδράσεις στην υγεία

Η ρεσβερατρόλη και άλλες φαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρασί, έχουν ταυτοποιηθεί ως φυσικά αντιοξειδωτικά. Με βάση τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής, μια μέτρια, υγιής (δηλαδή όχι περισσότερο από 100 έως 200 ml ανά ημέρα) κατανάλωση κόκκινου ή λευκού κρασιού, σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, βοηθάει στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη. Συγκεκριμένα, η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) και HDL χοληστερόλης («καλή» χοληστερόλης).

DSC_0011

Παρακάτω η Κυριακή παραθέτει αναλυτικές πληροφορίες για το «how to» στο κρασί. Η Κυριακή Παναγιώτου σπούδασε αμπελουργία και τεχνολογία οίνου, είναι σπουδάστρια του WSET, με πιστοποίηση στη γευστική δοκιμή ελαιολάδου. Σήμερα, εργάζεται σαν στέλεχος στην ομάδα εταιρικής επικοινωνίας στην οινοποιία TSANTALI.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν το αγοράζουμε, πως το επιλέγουμε

Το κρασί είναι κάτι περισσότερο από ένα ‘’ποτό’’… είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, ένας τρόπος ζωής, μια έρευνα στην ιστορία, μια γαστρονομική περιπέτεια, μια μελέτη στον τομέα της γεωργίας και ένας τρόπος για να εξερευνήσουμε μία διαφορετική κουλτούρα. Αλλά με τόσες πολλές διαφορετικές και ακαταλαβίστικες πληροφορίες, σίγουρα χρειαζόμαστε μία προσέγγιση για να ξεκινήσουμε.

Καλό κρασί δεν είναι μόνο αυτό για το οποίο κάποιος πληρώνει ένα σημαντικό αντίτιμο για να το αποκτήσει, αλλά και αυτό που βρίσκεται στο καθημερινό μας τραπέζι. Το μεν πρώτο είναι για μια εξαιρετική στιγμή ή για τον «ψαγμένο» οινόφιλο, το δεύτερο όμως είναι αυτό που κτίζει την οινική κουλτούρα, αυτό το οποίο δοκιμάζουν οι νέοι στο wine bar ή μοιράζονται στο γεύμα με φίλους. Και είναι σημαντικό αυτή η πρώτη γνωριμία να είναι σε άρτια σχέση ποιότητας και τιμής ώστε να κερδίσει τον νέο καταναλωτή και να τον βάλει στη διαδικασία να εξερευνήσει το ελληνικό κρασί, να δοκιμάσει ετικέτες, να μάθει περισσότερα. Το κρασί δεν πρέπει να «τρομάζει», να περνιέται για κάτι που αφορά μόνο ειδικούς. Το ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί -επειδή είναι μέρος του πολιτισμού μας- πρέπει να είναι προσιτό σε όλους.

Σύμφωνα με κλαδικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι ο καταναλωτής ελέγχει τη σχέση τιμής-ποιότητας. Εάν αναρωτιέστε όμως ποιος είναι ο πρώτος πιο σημαντικός παράγοντας, ο τύπος του κρασιού (λευκό, ροζέ ή ερυθρό, ξηρό ή ημίξηρο) είναι εκείνος που μας προβληματίζει πιο πολύ. Η τιμή ενός ερυθρού κρασιού είναι αυτή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο, γιατί το λευκό καταναλώνεται με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερους μήνες του χρόνου, σε σχέση με το ερυθρό.

Πριν την επιλογή μίας φιάλης πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλους. Οπότε σε ένα τραπέζι με φίλους που δεν γνωρίζουν πολλά σε σχέση με τον συνδυασμό κρασιού-φαγητού είναι προτιμότερο να επιλέξουμε σίγουρα ένα εύκολο κρασί και να αποφύγουμε τους εντυπωσιασμούς.

Για τα λευκά και ροζέ κρασιά, που δεν αναφέρουν παλαίωση ή ωρίμαση σε βαρέλι, είναι καλύτερα να προσέχουμε η εσοδεία να είναι κοντά στα δύο έτη. Είναι ατελείωτες οι ιστορίες με περιστατικά που κάποιος δεν πίνει φιάλη που έχει ξεπεράσει τα δύο χρόνια. Ας μην μπούμε όμως σε αυτή τη διαδικασία. Το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός που δεν ελέγχεται απαραίτητα από άτυπο κανόνα ‘’ημερομηνίας κατανάλωσης’’. Για τα λευκά που αναφέρουν το βαρέλι είναι πολύ έξυπνη κίνηση να τους δώσoυμε ακόμη και μία τετραετία. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο μοναδικά θα στηρίξουν ένα γεύμα ή δείπνο. Στα ερυθρά έχουμε περισσότερο χρόνο μπροστά μας.

Πως το σερβίρουμε ανάλογα με το φαγητό που έχουμε

Το διάστημα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα πιάτα που συνήθως απολαμβάνουμε, αλλά και η διάθεσή μας ταιριάζουν καλύτερα με τα λευκά και ροζέ κρασιά. Οι σίγουρες επιλογές μας είναι: ένα δροσερό ποτήρι Ασύρτικο ή ένα ροζέ με το χαρακτηριστικό salmon pink χρώμα που αποτελεί πλέον και τη νέα τάση. Αν πάλι μιλήσουμε για γευστικούς συνδυασμούς, ψαρικά και θαλασσινά συνδυάζονται τέλεια με ένα λευκό κρασί, ενώ η ντομάτα, το παντζάρι και τα λαδερά πιάτα αναζητούν το ροζέ. Ομοίως και τα κλασικά ελληνικά πιάτα της κουζίνας μας.

Επειδή όμως η απόλαυση ενός κρασιού είναι και υποκειμενική υπόθεση, καλό είναι να μην αφήνουμε τους κανόνες να μας περιορίζουν. Επομένως δεν λέμε όχι σε ένα φρέσκο ερυθρό κρασί, στη σωστή δροσερή θερμοκρασία σερβιρίσματος, όπως 16°C-18°C, όποια εποχή και να το καταναλώσουμε.

Για να απολαύσεις ένα κρασί δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Ξεκίνησε από την επιλογή του ποτηριού, χωρίς απαραίτητα να ξοδέψεις μία περιουσία. Η νέα τάση στα ποτήρια κρασιού είναι τα χαμηλά ποτήρια ‘’τύπου νερού’’. Με λίγη προσοχή στην ποιότητα του γυαλιού μπορείτε να απολαύσετε κάθε τύπο κρασιού στο ίδιο ποτήρι.

Για να βρούμε τον καλύτερο σύμμαχο στο συνδυασμό του πιάτου μας αυτό που χρειαζόμαστε είναι ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Για παράδειγμα όσο πιο πολλά μπαχαρικά ή λιπαρές γεύσεις χρησιμοποιούμε τόσο πιο έντονο πρέπει να είναι και το κρασί μας. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και στη διάθεση μας την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό.

Για παράδειγμα:

-Ένα ελαφρύ ξηρό λευκό κρασί από ποικιλίες όπως: Sauvignon blanc ή Moσχάτο, μπορεί να συνοδεύσει πιάτα όπως σαλάτες και διάφορα λαχανικά.

-Ένα λευκό από ποικιλίες όπως: Μοσχάτο και Gewürztraminer, το βρίσκουμε δίπλα σε πικάντικα πιάτα ή εξωτικές γεύσεις.

-Ένα λευκό με πέρασμα από βαρέλι ή ελάχιστη παλαίωση από ποικιλίες όπως: Ασύρτικο, Ρομπόλα, Chardonnay, συνοδεύει κρεμώδεις και λιπαρές γεύσεις.

-To έντονα αρωματικό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο ή Syrah δίπλα σε πιάτα μεσογειακής κουζίνας γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος.

-Τα ερυθρά κρασιά από ποικιλίες όπως Merlot, Pinot Noir ψάχνουν πιάτα κοντά στα μανιτάρια, το κοτόπουλο και έντονες μακαρονάδες.

-Οι ποικιλίες όπως Aγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και αντίστοιχες διεθνείς συνοδεύουν την Ιταλική κουζίνα, χοιρινό ή μοσχάρι με έντονες σάλτσες.

-Για τα στιβαρά ερυθρά από ποικιλίες όπως Syrah, Μalbec η επιλογή καπνιστού ή barbecue είναι η καλύτερη λύση.

Πως το διατηρούμε στο σπίτι:

Όταν τύχει να διαβάσετε για τη θερμοκρασία δωματίου ενός χώρου υπολογίστε ότι η ιδανική είναι 22°C με 24°C.

Πως το σερβίρουμε:

Στoυς λευκούς ή ροζέ οίνους: 

Για να πετύχετε τις θερμοκρασίες σερβιρίσματος δεν χρειάζεται να γεμίσετε το σπίτι θερμόμετρα. Για τους λευκούς οίνους που βρίσκονται σε ένα εύρος αλκοόλ από 9 έως 14% η πρόταση θερμοκρασίας σερβιρίσματος είναι 12°C-16°C.

Να έχετε πάντα στο νου ότι εάν ένα κρασί θέλουμε να καταναλωθεί κρύο θα πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο. Εάν βιάζεστε μπορείτε πριν να το βρέξετε ελαφρά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σαμπανιέρα προτιμήστε αρκετό νερό και λίγο πάγο.

Mία σαμπανιέρα με πολύ πάγο θέλει περισσότερο χρόνο για να φέρει τη σωστή θερμοκρασία.

Στους ερυθρούς οίνους:

Για νεαρούς ερυθρούς οίνους με 10-15% alc και με μέτριο αλκοόλ παράδειγμα 12-17% alc σε αλκοόλ κρασιά επιλέγουμε θερμοκρασία σερβιρίσματος μεταξύ 16°C-18°C ακόμη και 14°C, γιατί το ερυθρό καταναλώνεται πιο αργά.

Μην ξεχνάτε πως το κρασί με περιεχόμενο 0,75 πωλείται σε αυτό το μέγεθος για να μοιράζεται και για να το απολαύσετε πάντα να έχετε στο νου ότι είναι ανεξερεύνητο. Οπότε όλα τα παραπάνω χρειάζονται τη δική σας πινελιά και εμπειρία.

Εικόνα1

basic-wine-101-guide-infographic-poster

Infographic by Wine Folly

Wine is an alcoholic beverage made from fermented grapes, mainly from a specific vine named Vitis vinifera. In Japan, wine refers also to the product of fermentation of other fruits (e.g. apple or pomegranate) or cereals (e.g. rice). Due to a natural chemical reaction, yeast consumes the sugar in the grapes and converts it to ethanol and carbon dioxide, without the addition of sugars, acids, enzymes, water, or other nutrients. Different varieties of grapes and different strains of yeasts produce different styles of wine. Along with human intervention in the overall process, these variations result from the complex interactions between the biochemical development of the grape, the reactions involved in fermentation, the terroir (the special characteristics imparted by climate, plant genetics, geography and geology like type and chemistry of soil) and subsequent appellation (the legally defined and protected geographical indication used to identify where the grapes for a wine were grown).

History

Wine has been produced for thousands of years. Throughout history, wine has been consumed for its intoxicating effects. The earliest evidence (8000-year old jars) of wine to date was found in Georgia, while traces of wine have also been found also in Iran and Armenia. Wine had reached the Balkans by 4500 BC and was consumed and celebrated in ancient Greece, Thrace and Rome.

Grape varieties

Wine is usually made from one or more varieties of the European species Vitis vinifera, such as Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay and Pinot noir. When one of these varieties is used as the predominant grape (a minimum of 75% to 85%), the result is a “varietal” as opposed to a “blended” wine. Blended wines are not considered inferior to varietal wines, rather they are a different style of winemaking and other mouth-feel sensations.

Wine varieties

Wine is categorized judging on one of their many characteristics each time. These are:

Colour: white, rosé, red

Aroma: aromatised (e.g Muscat and Gewürztraminer) and non-aromatised

Sweetness: Dry, semi-dry and sweet

CO2 content: sparkling and non-sparkling

Below are some examples of grape varieties from which wine is made, arranged by variety:

Red wines: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah

White wines: Chardonnay, Gewürztraminer, Sauvignon blanc, Riesling, Muscat.

Red wine is produced from red grapes varieties, provided that the solid parts of grapes are involved in the fermentation process.

White wine can be produced from any of a variety, provided that the solid parts of the grape are separated and do not participate in the fermentation process.

Rosé wine is produced as red wine is, with the difference that the solid parts of the grape, remain in the fermentation process for a short time, usually less than one day.

Health effects

Resveratrol and other phenolic compounds, mainly found in red wine, have been identified as natural antioxidants. According to the recommendations of the Mediterranean diet, a moderate, healthy (i.e. not more than 100 to 200 ml per day) consumption of red or white wine, almost always during meals helps prevention against cardiovascular disease, stroke and diabetes. Specifically, moderate wine drinking has been shown to improve the balance between LDL cholesterol (or “bad” cholesterol) and HDL cholesterol (“good” cholesterol).

DSC_0016

Below, Kiriaki is giving detailed information on “how to” concerning wine. Kiriaki Panagiotou studied viticulture and wine technology, currently a student at WSET and certified olive oil expert. Today is working as a Corporate Communication Executive at TSANTALI Vineyards & Wineries.

How we choose a wine and what we should pay attention to.

Wine is something more than a “drink”…it is a fascinating trip, a way of life, a search to the history, a gastronomic adventure, a study to the field of agriculture and a way to discover a different culture. With all the different and incomprehensible information we definitely need an approach in order to begin.

Good wine is not only an expensive one but also a wine that has its place in our daily meal. The first one is for an extraordinary moment or for the wine lover who wants more, the second one however, is the one that builds the wine culture, the one that young people taste in wine bars or share with their friends at a meal. It is important that this first contact is a value for money in order to win the new consumer and put him in the procedure to explore Greek wine, try new labels, learn more. Wine must not “scare”, or treated like it is only for the experts. Qualitative bottled wine – as part of our culture- should be accessible to all.

According to studies, the consumer is checking the relation of quality and money. In case you wonder which is the first and most important factor, the answer is the type of the wine (white, rosé, red dry or semi-dry). The value of a red wine is also an important factor while the white wine is consumed more easily during the year.

Before choosing a bottle of wine, we must take into consideration that it should be acceptable from everyone. So, having a meal with friends who do not know a lot about food pairing it is better to choose a wine that it is not so complicated and avoid grandstanding.

For white or rosé wines that do not indicate aging or maturation in barrel, we should pay attention to the vintage (2 years). There are countless stories for people denying to drink a wine that is two years old or more.  Let’s not get in this process. Wine is a living organism which is not necessarily controlled by the atypical rule of “consumption date”. For the white wines which indicate barrel it would be a clever move to add four years. You will be impressed by the unique way they will support a lunch or dinner. For the red wines there is more time ahead of us.

The way we serve depending the food

During warm months, the dishes we usually enjoy, and also our mood, goes better with white or rosé wines. Our safe choices are a cool glass of Assyrtiko or a rosé with the characteristic salmon pink color which is the new trend. If we try to combine, fish and seafood match perfectly with a white wine while tomato, beetroot, oily dishes and the classic Greek dishes of our cuisine are seeking rosé.

Since the enjoyment of a wine is a subjective case, it is better not to let the rules restrict us. Therefore we say yes to a fresh red wine served at the right temperature of 16°C-18°C no matter the season.

To enjoy a wine you do not have to spend a lot of money. Start with the choice of a glass without necessarily spending a fortune. The new trend in the wine glasses is the low glass “water type”. Paying a little attention to the quality of the glass you can enjoy almost every type of wine in the same glass.

Trying to find the best ally combining our dish with a wine the thing we need the most is IMAGINATION. For example, if we have a dish with a lot of spices or fatty flavors, our wine has to be even more intense. It is like our mood at the time we prepare the dish.

For example:

-A light dry white wine from varieties like Sauvignon blanc or Muscat can accompany dishes like salads or vegetables.

-A white wine from varieties like Muscat and Gewürztraminer we find it next to spicy dishes or exotic flavors.

-A white wine with barrel or minimum aging from varieties like Assyrtiko, Robola, Chardonnay goes with creamy and fatty flavors

-The highly aromatic rosé wine from Xinomavro or Syrah next to Mediterranean cuisine is the ultimate ally.

-Red wines from varieties like Merlot, Pinot Noir are seeking for dishes with mushrooms, chicken and intense pastas.

-Varieties like Agiorgitiko, Cabernet Sauvignon and similar international varieties accompany the Italian cuisine, pork or beef with intense sauces.

-For robust red varieties such as Syrah, Malbec the option of smoked meat or barbecue is the best solution.

How to preserve it at home:

The preferred temperature to preserve a wine is at 22°C to 24°C, usually called room temperature.

How to serve it at home:

For the white wines:

In order to achieve the desired serving temperature you don’t need thermometers scattered all over the place. The alcohol range of the white wines fluctuates from 9% to 14% so the best temperature to serve them is at 12°C to 16°C. Of course if this temperature is not the ideal for you it is not the end of the world.

Just keep in mind that if we want to consume a cold bottle of wine it has to stay enough time in the refrigerator. If you are in a hurry you can slightly wet the bottle before. In case you use a champagne bowl prefer more water and less ice.

A champagne bowl with a lot of ice takes longer to bring the right temperature.

For the red wines:

For young red wines between 10-15% alc. and for wines with medium alcohol 12-17% alc. we choose to serve at 16°C-18°C even at 14°C, because red wine is consumed in a slower pace.

Do not forget that the bottle of wine with content of 0.75 lt. is sold at that quantity in order to share it and enjoy it and keep in mind that it is unexplored. So all these need your own touch and experience.

DSC_0017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.