ΤΟ ΝΕΟ HEALTHY / THE NEW HEALTHY (Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ / The modern holistic approach)

Για το περιοδικό GLOW / For GLOW Magazine

Τι είναι το υγιεινό; Είναι τα υποκατάστατα ζάχαρης, η δίαιτα χωρίς γλουτένη, τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά; Πόσα γραμμάρια είναι μία μερίδα εστιατορίου και τι πρέπει να κάνουμε πρακτικά για να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι; Το νέο healthy μπορεί να είναι απάντηση.

IMG_2145

Τι ήταν healthy;

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινή διατροφή ήταν τα συσκευασμένα προϊόντα. Σαράντα χρόνια πίσω, κανείς δεν διάβαζε τις ετικέτες και κανείς δεν έψαχνε τα συντηρητικά. Τα ράφια στις υπεραγορές τροφίμων γέμιζαν με κουτάκια, βαζάκια και πλαστικές συσκευασίες. Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα απαιτούσαν ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος – συχνά έπρεπε απλά να ανοίξεις τη συσκευασία. Τα χρόνια εκείνα, αυτό ακριβώς ήταν και η απόλυτη πολυτέλεια. Τα λίγα λιπαρά, οι βιταμίνες, η φρεσκάδα ήταν αρετές για τις οποίες κανείς δε νοιαζόταν. Αυτά τα προϊόντα, λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκαν να κατηγορούνται για ένα σωρό αλλεργίες και παθήσεις που συνδέονται με τη διατροφή.

Τη δεκαετία του ογδόντα, ο άνθρωπος ανακαλύπτει τη γυμναστική και το σώμα του. Τα γυμναστήρια γεμίζουν και κάνουμε aerobic, σηκώνουμε βάρη, φοράμε φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Η διατροφή είναι κομμάτι του τρόπου ζωής και το νέο lifestyle χρειάζεται νέα προϊόντα. Η βιομηχανία των τροφίμων έχει την απάντηση και αυτή είναι τα light προϊόντα – η ιδανική έκφραση του νέου τρόπου ζωής. Φρέσκα, νεανικά και ταιριαστά στο νέο τρόπο ζωής. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, είναι αυτά αρκετά για να αισθανόμαστε καλά;

Είμαι αυτό που τρώω

Αν το healthy ήταν μοντέρνο, το νέο healthy είναι σίγουρα post modern. Είναι η ηθική και ουσιαστική προσέγγιση του θέματος. Η γενιά των selfies χρησιμοποιεί το φαγητό όπως και την μπροστά κάμερα του smart phone: για να αυτοπροσδιοριστεί. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, το να ρυθμίζεις τη διατροφή σου καταναλώνοντας συνειδητά, σου δίνει την αίσθηση πως ορίζεις τη ζωή σου. Η επιλογή του φαγητού δείχνει τοποθέτηση και στάση ζωής.

Τα τελευταία χρόνια ο σύγχρονος άνθρωπος λάτρεψε την κινόα και το αβοκάντο, τα φύκια και τους πράσινους χυμούς, τη γλυκοπατάτα και την granola, το λάδι καρύδας, το γάλα αμυγδάλου και το πράσινο τσάι. Έβγαλε από τη μέρα του τη ζάχαρη, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το λευκό ψωμί και τα έτοιμα γεύματα. Οι foodies σήμερα ζουν για να καταναλώνουν φαγητό και απόλαυση, ταξιδεύουν για να δοκιμάσουν ένα εστιατόριο και οι σεφ λατρεύονται σαν pop stars.

Διατροφική ρευστότητα

Στις μέρες μας η διατροφή είναι κομμάτι της κοινωνικής εικόνας. Μία σειρά παραγόντων όπως η υγεία, οι γευστικές προτιμήσεις, ο τρόπος ζωής, η επαγγελματική κατάσταση και το κοινωνικό status διαμορφώνουν ένα προσωπικό διατροφικό πλαίσιο με ρευστά όρια. Μπορείς να ακολουθήσεις τη διατροφή ενός star ή ενός celebrity διαιτολόγου, η διατροφική ταυτότητα πάντως είναι ένα θέμα που ζητάει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Η χορτοφαγία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όρισε την εναλλακτική διατροφή. Με ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, συνεχίζει να είναι ακόμη και σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές ενώ μπορεί να είναι ανάλογα με την περίπτωση ιδιαίτερα ευέλικτη. Από τον αποκλεισμό των ζωικών προϊόντων μέχρι την αυστηρή ωμοφαγία – τη χορτοφαγική διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή με την ελάχιστη θερμική επεξεργασία – έχουν αναπτυχθεί πολλές ενδιάμεσες εκδοχές.

Σήμερα δεν χρειάζεται να είσαι μόνο ή απλά χορτοφάγος. Μπορείς να είναι είσαι vegan για τις 22 ημέρες του μήνα όπως η Beyonce ή μετά τις εφτά το απόγευμα. Μπορείς να είναι χορτοφάγος κάθε Δευτέρα και ωμοφάγος μόνο για το πρωινό. Δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να στερηθείς την απόλαυση του κρέατος; Υπάρχει η επιλογή της φάρμας.

Όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά και μπορεί να είναι. Από την άλλη είναι μία απάντηση στον προβληματισμό γύρω από τη διατροφική ηθική και τη σχέση της διατροφής με το περιβάλλον. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε μία ακόμη φορά πριν φάμε για ακόμη μια φορά κρέας στα όρθια;

Το νέο healthy: Ένας πρακτικός οδηγός

Το νέο healthy δεν είναι τα χαμηλά λιπαρά και τα υποκατάστατα ζάχαρης αλλά ένας νέος τρόπος προσέγγισης του διατροφικού ζητήματος. Ένα παγκόσμιο δίκτυο από ερευνητές, μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματίες, καταναλωτές και opinion leaders που ορίζουν τον εναλλακτικό αυτό νέο τρόπο ζωής μέσα από συνειδητές επιλογές τις οποίες μοιράζονται στα  social media.

Είναι μία νέα ολιστική προσέγγιση στην καθημερινότητα, ένας πρακτικός τρόπος να δείξεις το ενδιαφέρον σου για το περιβάλλον. Είναι ο τρόπος να φροντίζεις τον εαυτό σου και τους άλλους, απαιτεί να δείχνεις σεβασμό στο σώμα σου και να τρέφεσαι με πραγματικό φαγητό. Η διατροφική ηθική και η συνειδητή κατανάλωση δημιουργεί ένα νέο υγιές διατροφικό σύστημα με κέντρο το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με αυτό.

Το φαγητό δεν είναι προϊόν που παράγεται σε μία μονάδα αλλά στη φύση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος ελέγχει τις συνθήκες. Υγιεινό είναι αυτό που κάνει καλό στον άνθρωπο αλλά και στο οικοσύστημα. Η γεύση δεν μπορεί να υπάρξει πέρα από το περιβάλλον. Ένα τρόφιμο που δεν αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να είναι θρεπτικό;

Στην πράξη σημαίνει πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Οι τροφές αυτές δεν έχουν συμπληρωματικό αλλά κυρίαρχο ρόλο. Αν η διατροφή μας στηρίζεται σε μία τέτοια βάση, ο χώρος για τα υπόλοιπα είναι περιορισμένος. Το υγιεινό φαγητό είναι να γνωρίζεις την τροφή σου και να ξέρεις πως να τη μαγειρεύεις.

Το νέο healthy έχει την έννοια της προσωπικής ενασχόλησης. Δεν πωλείται κάπου αλλά απαιτεί να εμπλακείς προσωπικά. Πρέπει να κάνεις μία στάση, να φροντίσεις τον εαυτό σου, να χαλαρώσεις και να προγραμματίσεις τα γεύματα της εβδομάδας. Διεκδικεί την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τον προσωπικό χρόνο.

Η προετοιμασία του φαγητού είναι ένας καθημερινός μικρός στόχος. μία ιεροτελεστία που η απόλαυση είναι η επιβράβευση. Πόση ικανοποίηση μπορεί να νιώσει κανείς όταν απλά ανοίγει και ζεσταίνει ένα έτοιμο γεύμα; Το νέο healthy είναι η πολυτέλεια να κάνεις ένα βήμα πίσω, να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να ζήσει.

IMG_2157

Τhe Healthy Guru

Jamie Oliver

Ο Jamie Oliver είναι πολλά περισσότερα από τηλεοπτικός σεφ. Tο πρόγραμμα Food Revolution είναι μία διαρκής προσπάθεια να εκπαιδεύσει τον κόσμο στο θρεπτικό φαγητό.

«Θέλω ο κόσμος να τρώει υγιεινά, θρεπτικά και νόστιμα. Όλοι μπορούν να μαγειρεύουν, δεν είναι μία πολυτέλεια ή κάτι που κάνουμε όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο».

Alice Waters

Η Alice Waters όχι μόνο μίλησε αλλά εφάρμοσε τις αρχές τις τοπικότητας και της εποχικότητας πρακτικά. Σεφ και ακτιβίστρια με το πρόγραμμα Edible Schoolyard δίδαξε στα παιδιά της Αμερικής πως το φαγητό προέρχεται από τη φύση. Αυτή δεν είναι η ουσία της υγιεινής διατροφής;

Rene Redzepi

Θα μπορούσαμε να λέγαμε πως είναι ο άνθρωπος πίσω από το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Αυτό που τον κάνει μοναδικό δεν είναι ο τρόπος που χειρίζεται την πρώτη ύλη αλλά ο τρόπος που την συγκεντρώνει ο ίδιος και η ομάδα του. Είναι ο κυρίαρχος της απόλυτης τοπικότητας.

Nutrition stripped

H McKel Hill είναι διαιτολόγος, διατροφολόγος και ο άνθρωπος πίσω από το δημοφιλές Nutrition Stripped. «Το κλειδί της ευτυχίας είναι να κατανοήσουμε το σώμα μας και την τροφή μας. Επιλέγουμε κυρίως λαχανικά της εποχής και αποφεύγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη. Χρειαζόμαστε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φρούτα!» λέει η ίδια περιγράφοντας τη φιλοσοφία της.

Camille Styles

Ένας από τους δημοφιλέστερους on line well being προορισμούς. Εικόνες, μόδα, διακόσμηση και φυσικά συνταγές για έναν νέο τρόπο ζωής. Η Camille Styles υποστηρίζει πως «Οι αλλαγές δεν γίνονται ξαφνικά αλλά με μικρά καθημερινά βήματα. Ελπίζουμε να είμαστε ο οδηγός σε μία ζωή όπως την ονειρεύεστε».

Sprouted Kitchen

Το blog που άλλαξε την εικόνα του healthy φαγητού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Συνταγές με φρέσκα, εποχικά υλικά, χωρίς ζάχαρη ή εργαστηριακά υποκατάστατα και εκπληκτική φωτογραφία είναι το μυστικό της επιτυχίας της Sara και του Hugh Forte. «Όταν μιλάμε για πραγματικό φαγητό, δεν υπάρχει καλό και κακό. Προσπαθούμε να τρώμε απ’ όλα. Μπορούμε όμως να υποσχεθούμε πως οι συνταγές μας εκμεταλλεύονται τα υλικά της εποχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Lookbook Cookbook

H Jessica Millan με το Looκbook Bookcook συνδυάζει τη μόδα με το φαγητό με έναν απόλυτα φρέσκο τρόπο. «Ήμουν μοντέλο και όταν θέλησα να κάνω ένα blog μαγειρικής σκέφτηκα να καλέσω μερικές φίλες μου για να ποζάρουν. Αγαπώ το φαγητό και προσπαθώ να τρέφομαι υγιεινά και νόστιμα», λέει η ίδια ενώ το πρώτο της βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε.

Hemsley + Hemsley

Η Jasmine και η Melissa Hemsley έγιναν γνωστές για τις θρεπτικές και υγιεινές τους συνταγές. «Πιστεύουμε πως το μαγείρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος να ορίζεις τη διατροφή και φυσικά την υγεία σου. Είναι χαλαρωτικό και διασκεδαστικό!» Με δύο βιβλία μαγειρικής και ενεργή παρουσία στο χώρο, είναι σίγουρα από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο χώρο.

Verve Juice

Η Μάρθα και η Κέλλυ Χατζηγιάννη είναι οι δύο αδερφές πίσω από τους φυσικούς χυμούς Verve. «Μέχρι τώρα, η επιλογή για σνακ ήταν ένα αμφιβόλου ποιότητος σάντουιτς. Πλέον μπορείς να φας υγιεινά πολύ εύκολα. Έχεις πλέον τι δυνατότητα να καταναλώσεις τόσα φρούτα και λαχανικά σε έναν χυμό, που στο γεύμα δε θα το έκανες. Ειδικά για τα παιδιά, η αξία είναι μεγαλύτερη. Δεν υπήρχε περίπτωση υπό άλλες συνθήκες, να φάνε τόσο σπανάκι ή άλλους συνδυασμούς λαχανικών» προσθέτει η Κέλλυ. Σήμερα η εταιρία μετράει αρκετά σημεία διανομής ενώ σχεδιάζει την παραγωγή μίας σειράς healthy snacks.

IMG_2149

What is healthy? Is it the sugar substitutes, the gluten-free diet, the low-fat products? How many grams is a portion of a restaurant and what do we have to do to be healthy and happy? The new healthy may be a response.

What was healthy?

The biggest change in daily nutrition was packed products. Forty years ago, no one read the food labels and no one was looking for the presence of preservatives. Shelves in food supermarkets were filled with cans, jars and plastic packaging. Ready-to-eat foods required minimal cooking time – you often just need to open the package. In those years, that was exactly the absolute luxury. The few fats, vitamins and freshness were virtues that no one cared about. These products, a few years later, were found to be accused of a whole lot of allergies and diseases associated with nutrition.

In the eighties, man discovers his body and work out. The gyms are filled and everyone goes for aerobic, weighing weights, wearing outfits and athletic shoes. Diet is now a part of a lifestyle and new lifestyle needs new products. The food industry has the answer and that is the light products – the ideal expression of the new lifestyle. Fresh, youthful and fit in the new way of life. Today, so many years later, are these enough to offer comfort and make us feel good?

I’m what I eat

If healthy was fashionable, the new healthy is certainly post modern. It is the ethical and meaningful approach to the issue. The generation of selfies uses food as much as the front smart phone camera: to self-identify. In a constantly changing world, regulating your eating consciously, gives you the feeling that you define your life. The choice of food shows attitude and attitude of life.

In recent years, modern man has loved quinoa and avocado, algae and green juices, sweet potato and granola, coconut oil, almond milk and green tea. The modern man took away sugar, full dairy products, white bread and ready to eat meals. Foodies today live to eat and enjoy, travel to try a restaurant, and chefs are worshiped as pop stars.

Nutritional fluidity

Nowadays nutrition is part of the social image. A number of factors such as health, taste preferences, lifestyle, occupational status and social status shape a personalized nutritional framework with fluid limits. You can follow the diet of a star or a celebrity dietician, but the nutritional identity is a matter that demands a clear placement and statement.

Vegetarianism has defined the alternative diet more than anything else. With a clear political character, it is still one of the most popular practices today and may be highly flexible depending on the case. From the exclusion of animal products to strict burdock – vegetarian diet based solely on foods consumed raw or with minimal heat treatment – many intermediate versions have been developed.

Today you do not have to be just vegetarian. You can be vegan for the 22 days of the month like Beyonce, or after seven in the afternoon. You can be a vegetarian every Monday and for a snack just for breakfast. And if you cannot be deprived of the enjoyment of meat, there is always the choice of a farm.

All this sounds too much and it maybe it is. On the other hand, it is a response to the concerns about nutritional ethics and the relationship between diet and the environment. Do we have to think once again before we eat once again meat?

The new healthy: A practical guide

The new healthy is not low fat and sugar substitutes but a new way of approaching the nutritional issues. A global network of researchers, media, entrepreneurs, consumers and opinion leaders who define this alternative way of life through informed choices that they share in social media.

It is a new holistic approach to everyday life, a practical way to show your interest in the environment. It is the way to care for yourself and others, it requires you to show respect for your body and eat real food. Nutritional ethics and conscious consumption create a new healthy eating system centered on the environment and the relationship of man to it.

Food is not a product produced in a unit but in nature, even though it means that man is controlling the conditions. Healthy is what makes good to both humans and the ecosystem. The taste cannot be beyond the environment. Can a food that does not grow in its natural environment be nutritious?

In fact, it means many fruits and vegetables, legumes and nuts. These foods do not have a complementary but a dominant role in our every day diet. If our diet is based on such a base, the space for the rest is limited. The healthy food is to know your food and to know how to cook it.

The new healthy has the concept of personal engagement. It is not sold somewhere but requires you to get involved personally. You have to take a stand, take care of yourself, relax and plan the meals of the week. It claims the balance between work and personal time.

Preparing food is an everyday little goal. A rite that pleasure is the reward. How much satisfaction can you feel when just opening and warming a ready meal? The new healthy is the luxury of taking a step back, giving yourself time to relax and live.

IMG_2151

The Healthy Guru

 Jamie Oliver

Jamie Oliver is a lot more than a TV chef. The Food Revolution program is a constant effort to educate the world in nutritious food.
“I want people to eat healthy, nutritiously and deliciously. Everybody can cook, it’s not a luxury or something we do when we have free time”.

Alice Waters

Alice Waters not only spoke but applied the principles of locality and seasonality practically. A chef and Edible Schoolyard activist who taught American children that food comes from nature. This is not the essence of healthy eating?

Rene Redzepi

We could say he is the man behind the top restaurant in the world in recent years. What makes him unique is not the way he handles the raw material but the way that he and his team gather it. He is the master of absolute locality.

Nutrition stripped

McKel Hill is a dietician, nutritionist and the woman behind the popular Nutrition Stripped. “The key to happiness is to understand our body and our food. We select mainly vegetables of the season and avoid packaged products. Our diet needs to be balanced. We need dietary fiber, good fat, protein, carbohydrates and fruits!” she says, describing her philosophy.

Camille Styles

One of the most popular on-line well-being destinations. Pictures, fashion, decoration and natural recipes for a new lifestyle. Camille Styles argues that “Changes do not happen suddenly but with little everyday steps. We hope to be the guide to a life you dream of”.

Sprouted Kitchen

The blog that changed the image of healthy food in America and around the world. Recipes of fresh, seasonal ingredients, sugar-free or laboratory replacements and stunning photography are the secret of Sara and Hugh Forte’s success. “When we talk about real food, there is no good or bad. We try to eat everything. But we can promise that our recipes take advantage of materials of the time in the best possible way”.

Lookbook Cookbook

Jessica Millan with Lookbook Bookcook combines fashion with food in an absolutely fresh way. “I was a model and when I wanted to make a cooking blog, I thought I would call some of my friends to pose. I love eating and I try to feed healthy and delicious” she says while her first book has just been released.

Hemsley + Hemsley

Jasmine and Melissa Hemsley became known for their nutritious and healthy recipes. “We believe that cooking is the best way to define your diet and, of course, your health. It’s relaxing and fun!” With two cooking books and an active presence in the field, they are definitely among the most influential people in the world.

Verve Juice

Martha and Kelly Hatzigianni are the two sisters behind Verve’s natural juices. “So far, choosing for snacks was a questionable sandwich quality. Now you can eat healthy very easily. You now have the opportunity to consume as much fruit and vegetables in a juice that you would not do at lunch. Especially for children, the value is greater. There was no case under other circumstances, to eat as much spinach or other vegetable combinations” Kelly adds. Today the company counts several distribution points while planning to produce a series of healthy snacks.

IMG_2158

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s