THE GLOBAL FOODIE

Τι είναι αυτό που κάνει το street food είναι δημοφιλές; Τι σημαίνει να είσαι foodie; Πόσοι  influencers χρειάζονται για να επιβάλουν το επόμενο trend;

Για το περιοδικό GLOW / For GLOW Magazine

Οι foodies είναι  οι άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό. Μπορεί να είναι σεφ, bloggers, instagramers, μπορεί να εργάζονται στη βιομηχανία των εστιατορίων, μπορεί όμως και όχι. Είναι μία παγκόσμια on line κοινότητα που αγαπά το φαγητό, καταναλώνει σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες και φυσικά διαμορφώνει τις τάσεις που κυριαρχούν ή πρόκειται να κυριαρχήσουν. Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα food trend, trendy;

Food trend είναι τα cronut, τα burgers, το brunch, η δίαιτα χωρίς γλουτένη και οι vegans. Είναι τα υβριδικά γλυκά, το street food, οι celebrity chef, το να ταξιδεύεις στην άλλη άκρη του κόσμου για ένα εστιατόριο και να περιμένεις στην ουρά για ένα unicorn χρωματιστό παγωτό. Είναι οι opinion leaders και οι followers στα social media, τα βραβεία των περιοδικών και οι γαστρονομικοί οδηγοί, η on line δόξα και η οικονομική της εξαργύρωση στον πραγματικό κόσμο.

Το trend μπορεί να είναι ένα σωρό πράγματα ανάλογα με την προσωπική μας αντίληψη και το ευρύτερο πλαίσιο. Όταν μιλάμε για food trends αναφερόμαστε σε φαγητό, εστιατόρια αλλά και στον τρόπο που οι κοινωνικές ομάδες εννοιοδοτούν τον όρο “διατροφή”. Είναι η σχηματική περιγραφή μίας συνήθειας που έχει σχέση με το φαγητό. Είναι όλα αυτά που κάνουν ένα φαγητό trendy.

Η οικονομία των τάσεων

Η τάση μπορεί να κυριαρχήσει αστραπιαία, να έχει σαρωτική επιτυχία με διάρκεια στο χρόνο ή να ξεφουσκώσει σε λίγο καιρό. Μπορεί να είναι μικρής έντασης ή ένα μαζικό φαινόμενο αλλά το μέγεθος από μόνο του δεν αρκεί για να την κάνουν σημαντική. Κάθε τάση αλλάζει συνήθειες, δημιουργεί σχέσεις και καθημερινές ιεροτελεστίες.

Οι τάσεις εκφράζονται με προϊόντα και υπηρεσίες και οι καταναλωτές θέλουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα της κατανάλωσης Αυτή η ανάγκη για κατανάλωση είναι που κάνει μία τάση σημαντική και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος δείκτης επιτυχίας. Ο vegan τρόπος ζωής είναι σημαντικός  γιατί  αμφισβητεί τη σχέση του ανθρώπου με την τροφή και τη φύση. Είναι ένα ολοκληρωμένο lifestyle, με ένα αυτόνομο και ισχυρό δίκτυο από influencers,  leaders,  προϊόντα, καταναλωτές, επενδυτές και media. Ας ρίξουμε μία ματιά στα πιο σημαντικά food trends της περιόδου που διανύουμε.

Τrend είναι τα Food Trends

Ζούμε σε έναν κόσμο που οι τάσεις γεννιούνται, μεταδίδονται, καταναλώνονται και τελικά ξεφουσκώνουν μετά από λίγο καιρό. Όλα τα εστιατόρια χρειάζονται όχι ένα αλλά πολλά on trend προϊόντα για να συνεχίσουν να λειτουργούν σε έναν κόσμο που δεν υπάρχουν πλέον πιστοί πελάτες αλλά trend followers.

Στη Νέα Υόρκη, στην πόλη που τα trend είναι πραγματικά προϊόντα και όχι μία φωτογραφία στο Instagram, ο ανταγωνισμός ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Το δημιουργικό γραφείο Front of House είναι ένα agency που δεν δημιουργεί απλά on line  περιεχόμενο αλλά σχεδιάζει προϊόντα με στόχο να γίνουν το επόμενο trend. Συνεργάζονται με εστιατόρια, σεφ, εταιρίες φαγητού και διοργανωτές εκδηλώσεων για να κυριαρχήσουν στην αγορά. Είναι οι άνθρωποι πίσω από το πιο επιτυχημένο προϊόν στην πόλη τη στιγμή αυτή, το Birthday Croissant, ένα κρουασάν με πολύχρωμα funfetti και μία ροζ κρέμα τυριού. «Για αυτό το πολύχρωμο κρουασάν συνεργαστήκαμε με τον chef  του Union Fare, Yvan Lemoin που ήταν ήδη γνωστός από το Food Network. Στο Union Fare υπάρχουν πολλά κρουασάν, αλλά κανένα μέχρι τώρα δεν έκανε την απόλυτη επιτυχία. Γι’  αυτό όμως σχηματίζονται ουρές», δηλώνει ο Dillon Burke, ο ιδρυτής του Front of House.

Παλιότερα ένας καλός σεφ ήταν αρκετός για να έχεις ένα γεμάτο εστιατόριο. Στη συνέχεια κυριάρχησαν οι celebrity σεφ. Σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν αρκεί. Τα εστιατόρια χρειάζονται προϊόντα που να κάνουν τον κόσμο να παραλογίζεται, να περιμένει στη ουρά και να το απολαμβάνει. Και αυτό είναι ένας κύκλος χωρίς τέλος.

Πόσοι followers σε κάνουν επιδραστικό;

Μπορεί πολλά από τα σημαντικότερα food trends να οφείλουν την απήχηση τους στο Instagram αλλά αυτό είναι αμφίδρομο. H Samantha Schnur διαχειρίζεται το The Naughty Fork στο Instagram, μία σελίδα που προσφέρει ατόφιο foodporn με πολλή σοκολάτα, τεράστια burgers, μακαρονάδες με τυριά που λιώνουν σερβίρισμένες σε τεράστιες πιατέλες. Με περισσότερους από 650 χιλιάδες followers είναι μία επιτυχημένη επαγγελματίας του είδους ενώ συνεργάζεται με brands.

O Dillon Burke του Front House, υποστηρίζει πως το Instagram είναι με διαφορά το πιο σημαντικό app στον κόσμο του φαγητού. «Δίνουμε την απόλυτη προτεραιότητα, η εικόνα είναι το κυρίαρχο εργαλείο μας και όλα κινούνται γύρω απ’ αυτό. Μερικά χρόνια πριν μας ζητούσαν να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες. Τώρα πια όλα αρχίζουν φτιάχνοντας το πιάτο και τη συνταγή. Η εικόνα ακολουθεί.» Στο τέλος της ημέρας, το κοινό χρειάζεται περισσότερες φωτογραφίες, νέα βίντεο και όμορφα πιάτα. Είναι και αυτό μία μορφή ζήτησης και πρέπει κάποιος να φροντίσει γι’ αυτό.

The New Healthy

To νέο healthy, δεν είναι τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή με λίγες θερμίδες. Είναι ένας ουσιαστικός τρόπος να δείξεις το ενδιαφέρον σου στον εαυτό σου και τους γύρω σου. Είναι το διάλειμμα μέσα στη μέρα – μια αναπνοή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα και να το απολαύσεις στο τραπέζι και όχι στα όρθια στον πάγκο της κουζίνας. Το νέο healthy δεν πωλείται στα ράφια, κανένα προϊόν δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ποιότητα ζωής και υγεία. Είναι μία προσέγγιση ζωής μίας παγκόσμιας κοινότητας που επιλέγει συνειδητά το slow living και τις μικρές καθημερινές απολαύσεις.

Η Amelia Freer είναι διατροφολόγος και expert στην υγιεινή διατροφή. Έχει δουλέψει με ονόματα όπως η Victoria Beckham ενώ το βιβλίο της Nourish & Glow είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τη στιγμή αυτή στη Μεγάλη Βρετανία. Το βιβλίο αυτό επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με το φαγητό, μέσα από ένα πρόγραμμα δέκα ημερών. «Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δίαιτα, αλλά ένας νέος τρόπος διατροφής» λέει η ίδια περιγράφοντας τη δουλειά της.

Με τον ίδιο τρόπο η Dana και ο John στο Minimalist Baker, προτείνουν healthy συνταγές, με λίγα υλικά και χωρίς πολύ κόπο, υπογράφουν δύο cook books ενώ στο e-shop τους μπορούμε να βρούμε τον πλήρη εξοπλισμό για τα easy vegan γεύματα που προτείνουν. Με 1 εκατομμύριο followers στο Instagram, το Minimalist Baker είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους on line προορισμός τους είδους του.

Tech VS Naked Fire

Από την εποχή της φωτιάς, η έννοια της τεχνολογίας διαμόρφωσε το τρόπο που ο άνθρωπος καταναλώνει την τροφή του. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως η φωτιά είναι αυτή που κάνει πολλές τροφές βρώσιμες. Σήμερα τα πράγματα έχουν προχωρήσει πέρα από τη φωτιά. Τα νέας τεχνολογίας gadget μπορούν να μαγειρεύουν με τρόπο και ταχύτητα που είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Σε μία οικιακή κουζίνα μπορεί κανείς να μαγειρέψει σε κενό αέρος, να φτιάξει μία μους απίστευτα αφράτη, να ενεργοποιήσει το μαγείρεμα από απόσταση, να ζυμώσει ψωμί και να έχει τον καφέ του έτοιμο το πρωί. Μπορούμε να αγοράζουμε υγιεινά, ready made, θερμιδομετρημένα γεύματα από τον αγαπημένο μας σεφ και να απολαμβάνουμε στην τραπεζαρία του σπιτιού μας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η περίπτωση της μαγειρική πέρα από την τεχνολογία. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή τα στοιχεία της φύσης, το νερό, ο αέρας, και φυσικά η φωτιά, μεταφέρουν την παγανιστική τους ενέργεια στον άνθρωπο μέσα από τη διαδικασία του μαγειρέματος. Αυτή ακριβώς η δύναμη της φύσης είναι που κάνει το φαγητό νόστιμο και θρεπτικό για αυτόν που το καταναλώνει.

Το 2017, το Noma μεταφέρθηκε στο Tulum, ένα πολυτελές θέρετρο στο Μεξικό για ένα pop up επτά εβδομάδων. Το μεξικάνικο φαγητό είναι τα tacos, τα cheviche θαλασσινών, τα έντονα μυρωδικά, οι πολλές διαφορετικές chili πιπεριές, το τουρσί, τα εξωτικά φρούτα. Το μενού στηρίχθηκε στα τοπικά προϊόντα ενώ η κουζίνα μαγείρεψε όχι μόνο με τα πιο high end gadgets αλλά χρησιμοποίησε και φυσικές τεχνικές όπως η φωτιά, τα κάρβουνα και η συντήρηση σε άλμη. Οι 7.000 θέσεις έγιναν sold out σε ένα δύο ώρες, πολλούς μήνες πριν ενώ το hashtag #nomamexico είχε περισσότερες από 6500 αναρτήσεις. Η επιτυχία του project ήταν τόσο μεγάλη που κατάφερε να βάλει το Tulum στη λίστα με τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς για το 2018.

Το brunch είναι το νέο  μεσημεριανό

Κάθε εποχή έχει τις δικές της διατροφικές συνήθειες. Τα  ευρωπαϊκά cafe, το ελληνικό ζαχαροπλαστείο της δεκαετίας του 60, τα πρώτα fast food τα επόμενα χρόνια, το φαγητό ήταν στοιχείο διαφοροποίησης από την προηγούμενη γενιά. Το brunch σήμερα είναι σημαντικό γιατί επαναπροσδιορίζει την έννοια του οικογενειακού τραπεζιού, προκαλεί επενδυτικό ενδιαφέρον, ενεργοποιεί το κοινό και κάνει κάτι ακόμη σημαντικότερο: μεταφέρει τον κόσμο από το αστικό εστιατόριο, το μεζεδοπωλείο και την οικογενειακή ψησταριά σε ένα σύγχρονο χώρο, ανακατανέμοντας τον διαθέσιμο οικογενειακό προϋπολογισμό και την κίνηση στην αγορά των εστιατορίων.

Το menu, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, pancakes, αβγά μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους, σαλάτες με όσπρια αλλά και ελαφρά μαγειρεμένα ζυμαρικά και burgers. Η πρόταση αυτή τοποθετείται ανάμεσα στο casual και στο fine dining, συνδιάζεται με φυσικούς χυμούς, ελαφρά cocktails, καφέ και βοτανικά ροφήματα και όλα αυτά μπορούμε να τα απολαύσουμε χωρίς τους dinner only περιορισμούς.

Micro VS Global Trends

Ο όρος μικρός micro trends περιγράφει τάσεις που εμφανίζονται όχι μόνο σε μικρή ένταση αλλά και σε μία μικρότερη γεωγραφική κλίμακα. Είναι σημαντικές ωστόσο γιατί υποδεικνύουν τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Cocktails and Dine

Τα γαστρονομικά cocktails, σερβίρονται με το φαγητό, προσφέροντας νέες γευστικές εμπειρίες. Χυμοί, φρούτα και λαχανικά, special made αποστάγματα, αλκοόλ παλαίωσης και ειδικής επεξεργασίας μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς, αλλάζοντας τελείως τη συνολική εμπειρία. Κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να είναι μία κορυφαία γαστρονομική εμπειρία.

Ρίζες, όσπρια και «άσχημο» φαγητό

Οι βολβοί υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και φυσικά μπορούν να δώσουν πολλές διαφορετικές γεύσεις. Αν ψηθούν στο φούρνο, η γίνονται ακόμη πιο νόστιμοι ενώ τα όσπρια, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι. Παράλληλα, David Chang, ο απόλυτος millenial foodie θεός, στη νέα documentary σειρά του υποστηρίζει πως είναι cool να μην είσαι cool στο θέμα του φαγητού.

Τhe new latte

Η νέα εποχή αγαπά τα έντονα χρώματα. Το εναλλακτικά ροφήματα μπορεί να είναι ένα πράσινο matcha latte, ένα ζεστό ροζ beetroot γάλα ή ένα έντονα κίτρινο golden milk με κουρκουμά, ginger και μέλι.

Around the World: Ο χάρτης με τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Τι είναι αυτό που βάζει έναν προορισμό στον γαστρονομικό χάρτη; Είναι τα τοπικά προϊόντα, οι επαγγελματίες, τα εστιατόρια, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης –  ένας μαγικός συνδυασμός από λεπτομέρειες, ανθρώπους και φυσικά γεύσεις πού σχηματίζουν το μοναδικό γαστρονομικό αποτύπωμα κάθε τόπου.

NYC: Η Νέα Αμερικάνικη Κουζίνα

Η πόλη συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των chef και τους πιο πεινασμένους για νεωτερισμούς foodies, ένας συνδυασμός που εκτοξεύει τη δημιουργικότητα στα ύψη. Η Νέα Υόρκη είναι ο απόλυτος foodie προορισμός – ένα ζωντανό θεματικό πάρκο φαγητού. Ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει τεράστια ποικιλία πρώτης ύλης ενώ την ίδια στιγμή έχει μία σχετικά ουδέτερη γαστρονομική ταυτότητα. Αυτό αποτελεί έναν πρώτης τάξεως λευκό καμβά για κάθε δημιουργό. και αυτό ακριβώς συμβαίνει τη στιγμή αυτή. Φρέσκα υλικά, έντονα μπαχαρικά, μία αίσθηση Μεσογείου, υψηλή αισθητική και κοσμοπολίτικος αέρας με νότες από τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μία νέας γαστρονομικής τάξης που διαμορφώνεται. O Ignatio Mattos στο Estella NYC σερβίρει απλά πιάτα, με ελάχιστη επεξεργασία. «Όταν η φύση έχει αγγίξει τη γευστική τελειότητα, δε χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα» λέει ο ίδιος περιγράφοντας τη δουλειά του.

Peru

Ο Virgilio Martinez, ένας πρώην επαγγελματίας skateboarder είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει το Περού, στο σύγχρονο γευστικό χάρτη. Μία χώρα με σχετικά μικρή γαστρονομική παράδοση, είναι σήμερα στην κορυφή των προτιμήσεων των foodie ταξιδιωτών. Ο Virgilio μαγειρεύει με στόχο να αναδείξει την πολύπλοκη βιοποικιλότητα της πατρίδας του – ένα σύνθετο και απαιτητικό project. To αποτέλεσμα είναι μία κουζίνα με βάση τα θαλασσινά, τα άγρια χόρτα και τα μυρωδικά που καταφέρνει όμως να μιλάει μία παγκόσμια γλώσσα.

San Sebastian

Ο κορυφαίος foodie προορισμός στην Ευρώπη, η σχετικά μικρή πόλη στην Ισπανία καταφέρνει να αφήσει πίσω της πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο. Με το Arzak, ένα από τα κορυφαία εστιατόρια παγκοσμίως αλλά και μία ζωντανή street food & tapas σκηνή, το San Sebastian είναι η ιδανική πρόταση για απαιτητικό, υψηλών απαιτήσεων fine dining αλλά και φρέσκο, νεανικό casual φαγητό.

Bologna

Οι foodies αγαπούν τις μικρές ευρωπαϊκές πόλεις και η Μπολόνια είναι η νέα είσοδος στο χάρτη. Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο φαγητού στον κόσμο μόλις άνοιξε και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το Fico Eataly δε σερβίρει απλά το καλύτερο ιταλικό φαγητό στον κόσμο – αυτό τo κάνει ήδη με τεράστια επιτυχία στα Eataly NY, Dubai και Boston. Το project εκτός από τα εστιατόρια και τα food stands φιλοξενεί και 40 μικρές μονάδες παραγωγής τροφίμων ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής των αγαπημένων τους ιταλικών προϊόντων.

Kyoto: The Buddhist Cuisine

Το Τόκιο είναι ένα flamboyant, φουτουριστικό γαστρονομικό video game. Αντίθετα, στο Kyoto, τα πάντα αλλάζουν. Η βουδιστική, χορτοφαγική κουζίνα στο Κyoto, είναι το απόλυτο trend σε αυτό που εμείς ονομάζουμε asian. Με σεβασμό στην τοπικότητα και την εποχικότητα, είναι κουζίνα της απλότητας και του μέτρου. Η αγνότητα της τροφής και ο σεβασμός στη φύση είναι τα ζητούμενα, κόντρα στον παράλογο ηδονισμό της δυτικής κουλτούρας.

Το επόμενο food trend

Τι είναι αλήθεια αυτό που καθορίζει την επόμενη γαστρονομική τάση; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Είναι ένα σύνολο παραγόντων και συγκυριών, ένα μαγικό μίγμα έμπνευσης και δημιουργίας που μιλάει στην καρδιά των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να μπορούμε να προβλέψουμε κάποια τάση, αρκεί να την απολαύσουμε. Η μαγεία των τάσεων άλλωστε βρίσκεται στη συνεχή διαδικασία μετασχηματισμού τους.

What is that, that makes street food so popular? What does it mean to be a foodie? How many influencers do they need to force the next trend?

Foodies are people who love eating. They may be chefs, bloggers, instagramers, may work or not in the restaurant industry. It is a global online community that loves food, consumes products and services and naturally shapes the trends that dominate or are about to dominate. But what is the thing that makes a food trend trendy?

Food trend is cronuts, burgers, brunch, gluten-free diet and vegans. It’s hybrid desserts, street food, celebrity chefs, traveling to the other end of the world for a restaurant and waiting in the queue for a unicorn colored ice cream. It’s the opinion leaders and their social media followers, magazine taste awards and restaurant guides, the on line glory and its financial redeem in the real world.

The trend can be a lot of things depending on our personal perception and the wider context. When we talk about food trends, we refer to food, restaurants, but also to the way social groups consider “nutrition”. It is the schematic description of a food-related habit. It’s all that makes a trendy food.

The business of food trends 

One trend may instantly dominate, have a sweeping success over time or deflate soon. It may be of low intensity or a mass phenomenon but the size itself is not enough to make it significant. Every trend changes habits, creates relationships and daily rituals.

Trends are expressed by products and services, and consumers want to be able to consume. This need for consumption shapes an important trend and at the same time reflects the highest success rate. The vegan way of life is important because it questions man’s relationship with food and nature. It is an integrated lifestyle with an autonomous and powerful network of influencers, leaders, products, consumers, investors and media. Let’s take a look at the most important food trends of the season.

 Food Trends are Trendy

We live in a world where trends are born, transmitted, consumed and eventually deflated after a while. All restaurants need not one but many “on trend” products to continue to operate in a world that no longer has loyal customers but trend followers.

In New York City, where the trend are actual products and not a photograph in Instagram, the competition goes well beyond any precedent. The creative office of “Front of House”, is an agency that does not just create on line content but designs products to make the next trend and break the internet. They work with restaurants, chefs, food companies and event organizers to dominate the market. They are the people behind the most successful product in town right now, the Birthday Croissant, a croissant with colorful funfetti and a pink cheese cream. “For this colorful croissant we collaborated with Union Fare chef Yvan Lemoin, who was already known by the Food Network. There are a lot of croissants in Union Fare, but none has ever succeeded so much. That’s why we have queues” said Dillon Burke, the founder of Front of House.

Previously a good chef was enough to have a full restaurant. Then celebrity chefs dominated. Today none of this is enough. Restaurants need products that make people queuing and enjoying it. And this is a vicious cycle.

How many followers do we need to be influencers?

Many of the major food trends may be due to their impact on Instagram, but this is a two-way affair. Samantha Schnur manages “The Naughty Fork” at Instagram, a page that offers a solid foodporn with a lot of chocolate, huge burgers, pasta with melted cheese served on huge platters. With more than 650,000 followers, she is a successful professional of the kind, collaborating with many brands.

“Front of House” Dillon Burke says Instagram is by far the most important app in the world of food. “We give the absolute priority, the image is our dominant tool and everything moves around it. A few years ago we were asked to take some pictures. Now it all begins by making the dish and recipe. The picture follows”. At the end of the day, the audience needs more photos, new videos and beautiful dishes. This is also a form of demand and someone must take care of it.

The New Healthy

The new healthy is not low fat or low calorie products. It is a meaningful way of showing your interest to yourself and those around you. It’s the break in the day – a breath to prepare a meal and enjoy it on the table rather than eating quickly on the kitchen counter. The new healthy is not sold on the shelves, no product can guarantee your quality of life and health. It is an approach to life of a global community that consciously chooses slow living and small daily pleasures.

Amelia Freer is a nutritionist and expert in healthy eating. She has worked with celebrities such as Victoria Beckham, while her book “Nourish & Glow” is one of the most popular in Britain right now. This book redefines our relationship with food, through a ten-day program. “There is no limitation, because this program is not a diet but a new way of eating,” she says by describing her work.

In the same way, Dana and John at Minimalist Baker, suggest healthy recipes, with few ingredients and without much effort, they have signed two cook books while in their e-shop we can find the full equipment for the easy vegan meals they suggest. With 1 million followers at Instagram, Minimalist Baker is one of the most successful on line destinations of their kind.

Tech VS Naked Fire

Since the inclusion of fire in human everyday life, the concept of technology has shaped the way people consume their food. We should not forget that it is fire that makes many foods edible. Today things have gone beyond fire. New gadgets can cook in a way and speed that’s hard to believe. In a home kitchen one can cook in a vacuum, make an incredibly fluffy mousse, activate cooking remotely, brew bread and have the coffee ready in the morning. We can buy healthy, ready made, calorie-cooked meals from our favorite chef and enjoy in the dining room of our home.

On the other hand there is the case of cooking beyond technology. According to this approach, the elements of nature, water, air, and of course fire, transfer their pagan energy to man through the cooking process. It is precisely this nature’s power that makes the food tasty and nutritious for the one who consumes it.

In 2017, Noma was transferred to Tulum, a luxury resort in Mexico for a pop up of seven weeks. Mexican food is tacos, cheviche seafood, herbs, many different chili peppers, pickles, exotic fruits. The menu relied on local products while the cooks cooked not only with the highest end gadgets but also used natural techniques such as fire, charcoal and brine maintenance. The 7,000 invitations were sold out in two hours, many months ago while the #nomamexico hashtag had more than 6,500 posts. The success of the project was so big that it managed to put Tulum on the list of the top culinary destinations for 2018.

The brunch is the new lunch

Every season has its own eating habits. European cafes, the Greek patisserie of the 1960s, the first fast food in the coming years, food was a factor of differentiation from the previous generation. The brunch today is important because it redefines the concept of a family table, generates investment interest, activates people and makes something even more important: it brings the world from the bourgeois restaurant, the tavern and the family barbecue to a modern place, redistributing the available family budget and market movement of restaurants.

The menu is rich in carbohydrates, pancakes, eggs cooked in many ways, salads with legumes and slightly cooked pasta and burgers. This suggestion is placed between casual and fine dining, combined with freshly squeezed juices, light cocktails, coffees and herbal drinks, all of which can be enjoyed without “dinner only” constraints.

Micro VS Global Trends

The term “micro trends” describes trends that occur not only at low intensity but also on a smaller geographic scale. However, they are important because they indicate the trends that will prevail over the coming years.

Cocktails and Dine

Gourmet cocktails are served with food, offering new flavors. Juices, fruits and vegetables, specially made spirits, aging alcohol and special treatment can create unique flavor combinations, completely changing the overall experience. Under certain conditions it can be a top culinary experience.

Roots, legumes and “ugly” food

Bulbs exist in a wide variety and of course can give many different flavors. If baked in the oven, they become even more delicious, while legumes, as an alternative source of protein, enter the food game dynamically. At the same time, David Chang, the ultimate millenial foodie god, in his new documentary series argues that it’s cool not to be cool on the subject of food.

Τhe new latte

The new era loves bright colors. Alternative beverages can be a green matcha latte, a hot pink beetroot milk or a bright yellow golden milk, ginger and honey.

Around the World: The map with the most important culinary destinations as it stands today.

What is it that puts a destination on the gastronomic map? They are local products, professionals, restaurants, media interest – a magical combination of details, people and natural flavors that make up the unique gastronomic footprint of every place.

NYC: The New American Cuisine

The city brings together the chef’s hunger and the most hungry for novelties foodies, a combination that drives creativity to the heights. New York is the ultimate foodie destination – a lively theme food park. At the same time it can offer a huge variety of raw ingredients while it has a relatively neutral gastronomic identity. This is a first-class white canvas for any creator. That is exactly what is happening right now. Fresh ingredients, intense spices, a Mediterranean feeling, high aesthetics and cosmopolitan air with notes from Latin American cuisines are the key features of a new gastronomic order that is shaped. Ignatio Mattos at Estella NYC serves simple dishes with minimal processing. “When nature touches taste perfection, we do not have to do many things,” he says, describing his work.

Peru

Virgilio Martinez, a former professional skateboarder, is the man who managed to put Peru on the modern flavor map. A country with relatively little gastronomic tradition, is today at the top of the tastes of foodie travelers. Virgilio cooks to highlight the complex biodiversity of his homeland – a complex and demanding project. The result is a cuisine based on seafood, wild herbs and herbs that manage “to speak a world language”.

San Sebastian

The leading foodie destination in Europe, the relatively small town in Spain manages to leave cities like London, Paris and Tokyo behind. With Arzak, one of the world’s top restaurants and a vibrant street food & tapas scene, San Sebastian is the perfect choice for demanding, high-quality fine dining as well as fresh, youthful casual food.

Bologna

Foodies love small European cities and Bologna is the new entry on the map. The world’s largest theme park has just opened and is really impressive. Fico Eataly does not just serve the best Italian food in the world – it is already doing so with great success at Eataly NY, Dubai and Boston. In addition to restaurants and food stands, the project hosts 40 small food production units, while visitors have the unique opportunity to see the production process of their favorite Italian products.

Kyoto: The Buddhist Cuisine

Tokyo is a flamboyant, futuristic gastronomic video game. By contrast, in Kyoto, everything is changing. Buddhist, vegetarian cuisine in Kyoto is the ultimate trend in what we call Asian. With respect to locality and seasonality, it is a cuisine of simplicity and measure. The purity of food and respect for nature are the demands, against the absurd hedonism of Western culture

The next food trend

What is the truth that determines the next gastronomic trend? No one can say for sure. It is a set of factors and conjunctions, a magical blend of inspiration and creation that speaks to the heart of people. We do not need to be able to predict a trend, as long as we enjoy it. The magic of the tendencies is in the constant process of transformation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s